آموزش

انواع موتور خودرو

انواع موتور خودرو بر اساس ساختار

موتور خودروها انرژی را از طریق احتراق داخلی یا انفجارهای کنترل‌شده ای که سوخت را در داخل سیلندرهای موتور به اشتعال می‌اندازند تولید می کنند.این فرآیند با نام چرخه احتراق شناخته می‌شود.

چرخه احتراق شامل چهار حرکت اصلی می شود : مکش، فشرده‌سازی، احتراق و تخلیه.

از آنجا که موتور احتراق در انواع مختلفی وجود دارد، بر اساس چندین پارامتر مختلف، دسته‌بندی شده است. متداول‌ترین دسته‌بندی موتور خودرو بر اساس ساختار آن است. در زیر، برخی از موتورهای متداول خودروهای مدرن را مشاهده می‌کنید.

۱. موتور خطی یا اینلاین

موتورهای خطی یا اینلاین به صورت یکپارچه در یک خط قرار می‌گیرند و می‌توانند بسته به تعداد سیلندرها بصورت موازی یا عمودی نسبت به خودرو قرار گیرند.

موتورهای خطی به عنوان گزینه ارزان در خودروهای هاچ‌بک و خودروهای کوچک استفاده زیادی دارند.

۲. موتور فلت یا تخت

بر خلاف موتور خطی، موتور فلت سیلندرها را به صورت افقی قرار می‌دهد و همچنین به نام موتور باکسر نیز شناخته می‌شود چرا که شبیه به دستکش‌های بوکسورهاست که قبل از مبارزه به یکدیگر می‌زنند. این موتور ارتعاشات کمی ایجاد کرده و کنترل خودرو را بهبود می‌بخشد و آن را به گزینه‌ای مناسب برای خودروهای کوچک تبدیل کرده است.

از آنجایی که موتورهای فلت ممکن است هزینه‌بر باشند و بنابراین فقط در خودروهای لوکس استفاده می‌شوند.

۳. موتور V

یکی از محبوب‌ترین ساختارهای موتور، موتور V در تقریباً تمام خودروهای با کارایی بالا دیده می‌شود.

سیلندرهای موتور به شکل V قرار گرفته‌اند و این ترتیب می‌تواند بیشترین تعداد سیلندرها را در فضای کمتری جا دهد. این ساختار آن را برای تمام خودروها ایده‌آل می‌کند و قدرت بیشتری تولید می‌کند چرا که همه پیستون‌ها در زمان کمتری به دوره قدرت خود می‌رسند. با این حال، موتور V به ارتعاشات حساس بوده و هزینه تعمیرات آن بالاست.

 

 

انواع موتور خودرو بر اساس تعداد سیلندر

موتور خودروها براساس تعداد سیلندر استفاده شده به چند نوع مختلف تقسیم می شود.

۱. موتور دو سیلندر

موتور دو سیلندر بهترین‌گزینه برای استفاده در دوچرخه‌ها است و به دلیل توان خروجی کم آن در خودروها استفاده نمی‌شود.

۲. موتور سه سیلندر

معمولاً در خودروهای کوچک و هاچ‌بک‌ها استفاده می‌شود، موتور سه سیلندر توان خروجی کمتری دارد و به دلیل تعداد فرد سیلندرها، کمبود اصلاحات را تجربه می‌کند. با امکانات توربوشارژ، اکنون برای انرژی‌زایی در خودروهای سواری ایده‌آل است.

۳. موتور چهار سیلندر

یکی از متداول‌ترین نوع موتور، موتور چهار سیلندر، در بیشتر خودروهای سواری و خودروهای بزرگ استفاده می‌شود. این موتورها تقویت شده و نسبت به موتورهای سه سیلندر، توان بیشتری تولید می‌کنند.

۴. موتور پنج سیلندر

این یک نوع نادر از موتورها است که توسط تولیدکنندگان خودرو مانند ولوو ، آئودی و چند تولید کننده دیگر استفاده می‌شود.

۵. موتور شش سیلندر

موتور شش سیلندر بیشتر در خودروهای لوکس یا خودروهای مسابقه ای استفاده می‌شود. این موتور قدرتمند بوده و با توربوشارژرها همراه است.

۶. موتور هشت/ده/دوازده سیلندر

برای اتومبیل‌های مسابقه ای یا وسایل نقلیه نیازمند توان بالا، شما ممکن است تعداد هشت سیلندر یا بیشتر نیاز داشته باشید این موتورها معمولا با نام‌های V8، V10 و V12 شناخته می‌شوند.

 

 

انواع موتورها بر اساس نوع سوخت

موتورهای بنزینی و دیزلی بیشترین استفاده را در خودروهای امروزی دارند. با این حال، موتورهای جایگزین نیز به شهرت رسیده اند. انواع معمول موتورهای خودرو بستگی به نوع سوختی دارند که موتور را تغذیه می‌کند.

۱. موتور بنزینی

معمولاً محبوب‌ترین نوع موتور، موتور بنزینی است. این موتور احتراق داخلی (ICE) است که برای اشتعال به جرقه نیاز دارد.

این موتور دارای نسبت فشرده‌سازی پایین‌تری است و از چرخه چهار ضربه اتو یا موتورهای V استفاده می‌کند و کارایی حرارتی 20٪ (نصف موتورهای دیزل) دارد.

۲. موتور دیزلی

نوع دیگری از موتورهای خودرو، موتور دیزل است. موتورهای دیزل نیز مانند موتورهای بنزینی با احتراق داخلی کار می‌کنند اما از دیزل به جای بنزین استفاده می‌کنند. موتورهای دیزل سوخت دیزل را می‌سوزانند که سوخت سنگین‌تر و روغنی‌تری است. این به موتورهای دیزل امکان تولید قدرت و گشتاور بیشتری نسبت به موتورهای بنزینی می‌دهد. همچنین، معمولاً بدلیل تولید گازهای گلخانه ای زیاد دارای کارایی کمتری بوده و بیشتر در خودروهای سنگین استفاده می شود.

۳. موتورهای سوخت جایگزین

موتورهای سوخت جایگزین نیز در صنعت خودرو جا افتاده‌اند. یکی از آنها موتور الکتریکی است که از برق برای تأمین انرژی چرخ‌های خودرو استفاده می‌کند.

موتورهای الکتریکی به دلیل کارایی بالا و مقدار تولید گازهای کمتر، روز به روز محبوب‌تر می‌شوند. این نوع موتورها نیز به نسبت ساده هستند و نیاز به نگهداری کمتری نسبت به موتورهای احتراق داخلی دارند و آنها را به آینده حمل و نقل تبدیل کرده‌اند.

از آنجایی که تولید انبوه خودروهای الکتریکی هنوز عملی نیست، نوع دیگری از موتورهای جایگزین موتور هیبرید است که یک موتور احتراق داخلی را با موتور الکتریکی ترکیب می‌کند.

موتورهای هیبرید برای مسافت‌های طولانی از موتور احتراق داخلی استفاده می‌کنند و موتور الکتریکی در زمان هایی که نیاز به توان کمتری وجود دارد وارد عمل می شود. همین امر این امکان را می‌دهد که خودروهای هیبرید بیشتر از خودروهای بنزینی و دیزلی کارایی داشته باشند و به همین دلیل روز به روز محبوب‌تر می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *